Home
Kantoor
Het team van Fokkema Linssen
Specialisten verenigingen
Diensten
FLN Digitaal
Juridisch advies
Bescherming ouderen
Erkende Executeurs
Veilingen OG
Lezingen
FAQ
Actueel
Contact
A
A
A
•
direct contact
Heemraadssingel 131
3022 CD Rotterdam
Tel.
010 - 476 26 88
FAQ
Website
Home
-
faq
-
Samenlevingsovereenkomst
Samenlevingsovereenkomst
Samenwonen. Wanneer is een samenlevingsovereenkomst zinvol?
Wil je een regeling treffen over het huis? Wil je vastleggen wat het bezit is van de
één
, en wat van de ander? Hoe gaat het in de toekomst met spullen en financi
ë
n die jullie verwerven? In een samenlevingsovereenkomst kunnen al die punten worden vastgelegd.
Als ik samenwoon, worden dan de financiële gevolgen van het overlijden geregeld in een samenlevingsovereenkomst, of moet er ook een testament worden opgesteld?
Krachtens een testament gaat het gezamenlijk bezit over op de langstlevende partner. Maar hoe regel je dat ook het privébezit (je eigen boot, computer, spaargeld, effecten enz.) naar je partner vererfd?
Vaak zal de conclusie zijn dat er ook een notarieel testament moet komen. En dan moeten vragen worden beantwoord als: zal ik mij partner tot erfgenaam benoemen van mijn hele nalatenschap of van bijvoorbeeld alleen mijn huis en de inboedel? Wat moet ik regelen, voor het geval mijn partner en ik gelijk overlijden? Of wij beiden vrij snel elkaar; wanneer ik dan alles aan mijn partner heb nagelaten, wordt het dan allemaal geërfd door familie van mijn partner en krijgt mijn familie niets? Het zal duidelijk zijn dat op de vraag "ook een testament" geen algemeen antwoord te geven is. Het wordt bepaald door uw situatie.
Als ik samenwoon en kom te overlijden wie erft er dan?
In eerste instantie erven alleen de eigen kinderen en niet de partner. Wil men dat (ook) de partner erft, dan moet ten behoeve van de partner bij leven een regeling worden getroffen in een samenlevingsovereenkomst of in een testament.
Heeft een partner dezelfde erfrechten als een getrouwde?
Indien een echtgenoot van een kinderloos huwelijk overlijdt, is de langstlevende echtgenoot enig erfgenaam; indien er kinderen zijn erft de langstlevende en elk van de kinderen een gelijk (kinds)deel.
Bij ongehuwd samenwonen is dat anders, wanneer je niets regelt erft een partner niets. Om een partner te begunstigen is een testament of samenlevingsovereenkomst nodig. Daarin komt bijvoorbeeld aan de orde of de partner alles erft of dat een deel aan de erfgenamen die volgens de wet geroepen worden vervalt. (In de wet is exact geregeld wie van de familie tot erfgenamen worden gerekend.)
Wie erven er als één van beide (huwelijks)partners overlijdt en er kinderen uit een eerder huwelijk zijn?
Indien een echtgenoot overlijdt erven de langstlevende echtgenoot en de eigen kinderen van de overledene; dat zijn de kinderen uit een eerdere relatie en de mogelijk uit de bij het overlijden bestaande relatie geboren kinderen.
Indien u wilt dat uw huidige huwelijkspartner uw bezit helemaal of gedeeltelijk erft, moet u daarvoor een (testamentaire) voorziening treffen. Zo'n regeling moet u ook treffen wanneer u niet wilt dat uw bezit ooit via uw kinderen zal toevallen aan uw ex. Een testamentaire regeling is ook nodig wanneer u uw huidige (huwelijks)partner geheel of gedeeltelijk tot erfgenaam wilt achterlaten, maar u niet zou willen dat uw bezit ook bij de kinderen die geboren zijn uit een eerdere relatie van uw (huidige) huwelijkspartner terechtkomt. (Dit gebeurt namelijk als die uw nalatenschap heeft ontvangen en vervolgens zelf overlijdt.)
Wie erven er als één van beide partners overlijdt en er kinderen uit een eerder huwelijk zijn?
Indien een partner overlijdt erven de langstlevende partner en de eigen kinderen van de overledene; dat zijn de kinderen uit een eerdere relatie en de mogelijk uit de bij het overlijden bestaande relatie geboren kinderen.
Indien u wilt dat uw huidige partner uw bezit helemaal of gedeeltelijk erft, moet u daarvoor een (testamentaire) voorziening treffen. Zo'n regeling moet u ook treffen wanneer u niet wilt dat uw bezit ooit via uw kinderen zal toevallen aan uw ex. Een testamentaire regeling is ook nodig wanneer u uw huidige partner geheel of gedeeltelijk tot erfgenaam wilt achterlaten, maar u niet zou willen dat uw bezit ook bij de kinderen die geboren zijn uit een eerdere relatie van uw (huidige)partner terechtkomt. (Dit gebeurt namelijk als die uw nalatenschap heeft ontvangen en vervolgens zelf overlijdt.)
Nu mijn partner en ik een nieuw huishouden hebben gesticht, is de vraag hoe bereikt kan worden dat alle kinderen evenveel erven?
In een situatie waarbij kinderen van ieder van de partners en mogelijk die, geboren uit de huidige relatie, in uw nieuwe huishouden worden opgevoed als ware het allemaal eigen kinderen en beide partners komen gelijktijdig te overlijden, dan dient apart te zijn vastgelegd dat de bezittingen uitsluitend en gelijkelijk over alle kinderen moeten worden verdeeld. Trouwens ook de situatie dat een van de partners overlijdt, moet worden geregeld met het oog op de kinderen uit de diverse relaties. Indien een van de partners overlijdt vóór de ander hangt het volledig van een testament af hoe de rechten van de kinderen van de overledene, en die van de andere kinderen zijn veiliggesteld.
Terug
Alerts
Hardheidsclausule bij verkrijging economische eigendom voor juridische eigendom
Negatieve rente en kosten van beheer
Energielabel
Wet kwaliteitsfonds Notariaat
Het nieuwe huwelijksvermogensrecht
Vervoer op 'notaris' maat
Digitaal aanvragen gezamenlijk gezag over kind
ANBI moet vanaf 1 januari 2014 diverse gegevens via internet publiceren
Cliëntenonderzoek en meldingsplicht
Flex-BV is maatwerk
Overdrachtsbelasting
Overzicht
Downloads
Privacyverklaring Fokkema Linssen Notarissen
ALGEMENE VOORWAARDEN
Brochure Woning kopen
Brochure Woning verkopen
Brochure De executeur
Brochure Vereniging of stichting?
Brochure Levenstestament
Brochure Samen verder
Brochure Hoe regel ik mijn testament?
Brochure Een erfenis, wat nu?
Brochure Het Levenstestament: wie geeft u t vertrouwen?
Brochure Waar zeg ik JA tegen?
Brochure Curatele bewind en mentorschap
Tarieven en vrijstellingen voor erf- en schenkbelasting 2024
Tarieven en vrijstellingen voor erf- en schenkbelasting 2023
Tarieven en vrijstellingen voor erf- en schenkbelasting 2022
Erfenissen, Erfbelasting
Ondernemingen, Verenigingen, Stichtingen
Onroerende zaken, Hypotheken
Scheiding, Echtscheiding
Wettelijk Erfrecht, Testament
Samenlevingsovereenkomst
Legalisatie
Aftrekposten belasting