Home
Kantoor
Het team van Fokkema Linssen
Specialisten verenigingen
Diensten
FLN Digitaal
Juridisch advies
Bescherming ouderen
Erkende Executeurs
Veilingen OG
Lezingen
FAQ
Actueel
Contact
A
A
A
•
direct contact
Heemraadssingel 131
3022 CD Rotterdam
Tel.
010 - 476 26 88
FAQ
Website
Home
-
faq
-
Wettelijk Erfrecht, Testament
Wettelijk Erfrecht, Testament
Vanaf wanneer is het nieuwe erfrecht van kracht?
Het nieuwe erfrecht geldt met ingang van 1 januari 2003.
Welke onderwerpen zijn in het nieuwe erfrecht in het bijzonder veranderd?
Ingrijpend veranderd zijn de volgende onderwerpen.
- De positie van de langstlevende echtgenoot, wanneer van een echtpaar met
kinderen, een echtgenoot overlijdt.
- Het recht van de kinderen op een minimum (wettelijk) erfdeel ("de legitieme
portie").
- De bevoegdheden van de executeur ("de uitvoerder van de uiterste wil van de
overledene").
Je bent getrouwd, en uit je huwelijk zijn kinderen geboren; wie erven er volgens de nieuwe wet?
De echtgenoot en de kinderen zijn erfgenaam van de overleden ouder; ieder voor een gelijk deel. De langstlevende ouder is dus erfgenaam voor een kindsdeel. Naast de regeling van dat erfgenaamschap wordt de "wettelijke verdeling" van kracht. Die wettelijke verdeling houdt in:
de hele nalatenschap van de eerstoverleden ouder gaat in eigendom over op de andere ouder; die erft dus het totale bezit. De schulden van de nalatenschap moeten worden betaald door de langstlevende ouder.
En de kinderen dan?
Ieder kind erft (als erfgenaam) een vordering op de langstlevende echtgenoot ten belope van de waarde van zijn/haar kindsdeel. Zij kunnen het bedrag van hun erfdeel evenwel niet opeisen gedurende het leven van de langstlevende ouder! Pas als de langstlevende ouder ook overlijdt, ontvangen de kinderen dat bedrag van hun erfdeel van de eerstoverleden ouder.
En als de nog levende echtgenoot die verdeling niet wil?
De langstlevende kan de wettelijke verdeling binnen drie maanden na het overlijden bij notariële akte ongedaan maken. De erfgenamen zullen dan onderling tot een andere verdeling (moeten) overgaan.
Eén van mijn ouders is overleden; zolang de langstlevende ouder leeft, heb ik dan recht op het erfdeel van mijn overleden ouder?
U hebt wel het recht op uw kindsdeel, maar kan dat recht niet opeisen. Overigens zijn er in de wet nog enkele gevallen genoemd waarin u het erfdeel eerder kan opvragen, zoals wanneer de langstlevende ouder failliet wordt verklaard of ten aanzien van de langstlevende ouder de schuldsaneringsregeling natuurlijke personen van toepassing wordt verklaard. Bij testament kunnen ouders de gevallen waarin het erfdeel eerder kan worden opgeëist uitbreiden. U kunt bijvoorbeeld regelen dat de kinderen hun erfdeel ná het bereiken van een bepaalde leeftijd kunnen opeisen, of als de langstlevende ouder wordt opgenomen in een zorginstelling, of als de langstlevende (her)trouwt of emigreert.
Als de langstlevende ouder de nalatenschap van de eerstoverleden ouder opmaakt, is er dan nog wat te halen voor de kinderen?
Dan zal het eigen vermogen van de langstlevende ouder moeten worden aangewend om de vordering c.q. het erfdeel van de kinderen uit te keren. Heeft de langstlevende ouder alles opgemaakt is er dus niets meer voor de kinderen over.
Is er één of andere garantie dat ik mijn erfdeel van mijn overleden ouder ooit ontvang?
Bij die vraag denk ik aan het volgende.
Monica Lewinsky?
Vader valt op en (her)trouwt met een nieuwe blom! Moeder verdrijft haar eenzaamheid op een cruise, ontmoet en (her)trouwt een reisgenoot en samen cruisen ze haar (mijn) geld erdoor! Wat blijft er over van de vordering vanwege het niet uitgekeerde erfdeel? Zeker als de langstlevende ouder hertrouwt zonder het maken van huwelijksvoorwaarden. Om nog maar te zwijgen van het geval dat er verzuimd wordt een testament op te maken.
Waar blijft opa's zakhorloge?
Immers wanneer mijn ouder vóór de tweede echtgenoot overlijdt, is de wettelijke verdeling van toepassing! Heel vaders nalatenschap (daarbij inbegrepen wat hij van moeder erfde) wordt verkregen door die stiefmoeder! Ook het zakhorloge van opa dat mijn vader erfde! En het idee dat dat dan later terecht komt bij de familie van de stiefmoeder! Om dan nog maar te zwijgen over het idee dat de stiefmoeder zelf kinderen heeft (NB voor vader kun je ook uiteraard moeder invullen).
De wet heeft hier (het stiefoudergevaar) inderdaad een stokje voor gestoken. Hoofdregel is, als gezegd, dat kinderen hun erfdeel in geld niet kunnen opeisen gedurende het leven van de langstlevende ouder. Wanneer evenwel die langstlevende ouder hertrouwt, hebben kinderen het recht
goederen
uit de nalatenschap van de overleden ouder te verlangen met een waarde van ten hoogste het bedrag van de vordering plus rente. Dat (wils)recht ontstaat (in vier geregelde gevallen) voor het eerst op het tijdstip dat de langstlevende ouder aangifte doet bij de Burgerlijke Stand van het voorgenomen huwelijk. Zo'n recht om bij of na hertrouwen van de nog levende echtgenoot in weerwil van de regels van de "wettelijke verdeling" (je hebt als kind recht op een niet uit te keren erfdeel in geld), goederen uit de nalatenschap van de overleden ouder op te eisen, wordt "wilsrecht" genoemd. De langstlevende ouder krijgt over het betreffende goed voor de periode dat de ouder nog leeft een vruchtgebruik en het kind (de hoofdgerechtigde) de eigendom.
Kan een ouder een kind onterven?
Een kind kan geheel of gedeeltelijk onterfd worden. Daartegen kan niets worden ondernomen. Iets anders is, dat kinderen - en in bepaalde gevallen personen die hun plaats vervullen - dwingendrechtelijk aanspraak kunnen maken op een deel van de waarde van de nalatenschap. Dit deel noemt men "de legitieme portie".
Hoe groot is het aan de kinderen toekomend wettelijk erfdeel?
De legitieme portie van een kind bedraagt - zeer kort door de bocht gezegd - de helft van de waarde die het kind in de nalatenschap van de overledene zou toekomen, wanneer deze geen testament zou hebben gemaakt; dus de helft van een kindsdeel.
Als een kind geheel of gedeeltelijk is onterfd door zijn ouder, hoe eist zo'n kind zijn legitieme portie op?
Het beste is dat het kind zich in verbinding stelt met een notaris. Er zitten aan dat "beroep doen op je wettelijk erfdeel" nogal wat haken en ogen. Het verdient de voorkeur dat die vraag gesteld wordt aan de notaris die (door de erfgenamen of executeur) belast is met de behandeling van de nalatenschap.
Wat krijgt een geheel of gedeeltelijk onterfd kind als het een beroep doet op het wettelijk erfdeel?
Door aanspraak te maken op je legitieme portie ontstaat een geldvordering. Een legitimaris is - als zodanig - géén erfgenaam. Bij gedeeltelijke onterving kan de vordering bestaan naast erfgenaamschap. Op het berekende bedrag van de legitieme portie wordt in mindering gebracht de waarde van de door de overledene aan het kind gedane giften en de waarde van hetgeen het kind van de overledene erft of zou kunnen erven.
Als een kind graag speciale goederen of een huis wil erven of het ouderlijk huis, kan het daar dan recht op doen gelden?
U hebt uitsluitend recht op een bedrag in geld (tenzij een "wilsrecht" bij hertrouwen van de overledene van toepassing is).
Wanneer kan een kind het geld waar het krachtens de "wettelijke verdeling" recht op heeft, opvragen en bij wie?
Dat geld moet worden uitbetaald door de erfgenamen. U kunt het dus opvragen bij de notaris die de nalatenschap behandelt of bij de executeur. En als die er niet zijn: bij de erfgenamen. Let wel op het volgende! Wanneer de overleden ouder gehuwd was en de wettelijke verdeling van toepassing is, gaat de vlieger niet op. Ook dan kan het kind dat een beroep deed op zijn/haar wettelijke erfdeel dit eerst ontvangen op het moment van overlijden van de langstlevende ouder. Dat geldt ook wanneer de overleden ouder niet getrouwd was, maar een samenlevingsovereenkomst heeft gesloten met een partner en in een testament heeft bepaald, dat bij een eventueel beroep op een legitieme portie, uitkering van het geld eerst hoeft plaats te vinden wanneer ook de langstlevende partner komt te overlijden.
Kan ik mijn echtgenoot onterven?
Ja. Maar daar past wel een kanttekening bij. Na overlijden moet de echtgenoot financieel ongestoord kunnen doorleven. Om de langstlevende te beschermen tegen gehele of gedeeltelijke onterving kan volgens de wet de langstlevende het vruchtgebruik opeisen. De nog levende echtgenoot kan verlangen het vruchtgebruik van de inboedel en het woonhuis en - voorzover nodig voor zijn/haar verzorging - het vruchtgebruik van de andere goederen van de nalatenschap wordt afgegeven (verzorgingsvruchtgebruik).
Ik ben getrouwd en uit dat huwelijk zijn kinderen geboren; is het nodig dat ik een testament maak?
In de eerste plaats verwijzen we naar de rubriek "Echtpaar met kinderen; wettelijke verdeling" in deze website. Daar kunt u zien hoe de erfenis van een ouder vererft in bedoelde situatie wanneer er géén testament is. Dan geldt het wettelijk erfrecht, dus "de wettelijke verdeling". Daarnaast kan het zinvol zijn om in een testament de eventuele voogdij of bewind of beide te regelen.
Ook voor besparing van erfbelasting kan het zinvol zijn om een testament te maken. Een zogenaamde 'tweetrapstestament'; ook wel 'Radartestament' genoemd.
Wat kunnen redenen zijn om een testament te maken dat afwijkt van de wettelijke verdeling?
Dat alles kan niet in een kort bestek worden gemeld. U kunt de wettelijke verdeling geheel uitsluiten. U kunt ook op bepaalde onderdelen daarvan afwijken. Te denken valt aan het volgende.
- De omvang van de nalatenschap is zodanig dat een andere wijze van vererving om
fiscale redenen voorkeur geniet. Zie het zogenaamde 'tweetrapstestament'; ook wel
'Radartestament' genoemd.
- Ik wil bijvoorbeeld de erfdelen wijzigen of één of meer van de kinderen uitsluiten als
erfgenaam.
- Ik wil niet dat de langstlevende van ons door kinderen kan worden gedwarsboomd door
"de wilsrechten" (tegen "het stiefoudergevaar"); daartoe kunnen deze wilsrechten worden
uitgesloten.
- Ik vind dat de kinderen hun erfdeel in meer gevallen dan de wet voorschrijft moeten
kunnen opeisen, bijvoorbeeld ook in het geval mijn echtgenoot hertrouwt of gaat
samenwonen, of emigreren of wordt opgenomen in een zorginstelling.
- Ik wil dat mijn kinderen een hogere rentevergoeding krijgen over het niet
uitbetaalde erfdeel (bijvoorbeeld om fiscale redenen).
- Ik wil de vordering van de kinderen ook opeisbaar maken als mijn echtgenoot
hertrouwt of gaat samenwonen of een bepaalde leeftijd (bijvoorbeeld 65 jaar) bereikt.
- Ik wil een bepaling opnemen dat wat mijn kind van mij erft niet toevalt aan de
echtgenoot/levensgezel van dat kind, wanneer ze uit elkaar gaan
("uitsluitings- of privéclausule").
- Ik wil dat wat mijn echtgenoot nalaat (krachtens "de wettelijke verdeling") bij haar
overlijden niet toekomt aan anderen dan mijn kinderen, althans voorzover het
geërfde nog aanwezig is ("tweetrapsmaking").
- Mijn echtgenoot heeft kinderen; ik wil deze stiefkinderen in de verdeling betrekken
als waren het mijn eigen kinderen.
- Ik wil de voogdij over mijn minderjarige kinderen regelen.
- Ik wil dat er tot een door mij bepaalde leeftijd toezicht is op de besteding door mijn
kinderen van wat ze van mij hebben geërfd ("bewind").
- Ik wil mijn echtgenoot of één van de kinderen of een derde tot executeur
(bij een uitgebreide taakomschrijving ook te noemen: "afwikkelingsbewindvoerder") benoemen.
Nu wij geen kinderen hebben, is het dan wel nodig een testament te maken?
Indien één van de echtgenoten overlijdt en géén kinderen achterlaat is de ander de enig erfgenaam. Maar denk wel dan aan de vraag hoe de situatie is als de langstlevende van een kinderloos echtpaar overlijdt. Wie moet dan erfgenaam zijn en wie gaat dan alles voor u regelen. Het benoemen van een executeur is daarom van groot belang en het geeft u rust.
Hoe is de situatie als de langstlevende van een kinderloos echtpaar overlijdt?
Dat is een goede vraag. Want wat laat die langstlevende na? Zijn of haar erfenis, met daarbij inbegrepen wat hij/zij van de eerstoverledene heeft geërfd! Zeker wanneer het overlijden vlak na elkaar heeft plaatsgevonden bijvoorbeeld t.g.v. een gezamenlijk auto-ongeluk. En wie krijgt dan de erfenis van de langstlevende? Bovendien: wie moet alles regelen! Het is dus zeer verstandig om een executeur aan te wijzen.
Wat kan ik voor regeling treffen over mijn bezittingen voor wanneer ik - kinderloos - overlijdt nadat mijn echtgenoot is overleden?
In een testament kunt u een "tweetrapsmaking" opnemen (zie elders daarover). U kunt daarmee bepalen dat wat uw echtgenoot onverteerd van uw nalatenschap heeft over gehouden op het tijdstip van zijn/haar overlijden, moet worden uitgekeerd aan een door u zelf aan te wijzen persoon. Dat kan bijvoorbeeld zijn uw familie of één of meer van hen.
Ik wil de kinderen van mijn echtgenoot (mijn stiefkinderen) laten mee-erven in mijn nalatenschap in dezelfde mate als de kinderen geboren uit onze relatie; is dat mogelijk?
De wettelijke verdeling kan ook voor kinderen van je echtgenoot gelden, mits je die kinderen tot erfgenaam benoemt naast
eigen
kinderen. (art: 4-27BW"Assepoesterartikel")
Wat regelt de wet op het erfrecht voor samenwonenden?
In de wet is geen bepaling opgenomen dat samenwonenden van elkaar erven. Wel is het mogelijk om bij testament alle regelingen voor gehuwwden op samenwonenden van toepassing te verklaren. Voor samenwonenden is het opstellen van een samenlevingsovereenkomstcontract en een testament van groot belang!
Welke voorzieningen zou ik, als samenwonende, kunnen treffen t.b.v. mijn partner voor het geval ik overlijd?
Eerst moet u voor u zelf vaststellen "wat wil ik aan mijn partner nalaten?" Mijn aandeel in de inboedel? Mijn aandeel in het gezamenlijke huis? Of wil ik ook dat mijn partner de goederen van de inboedel, die alleen van mij zijn, erft? Of óók het mij (alleen) toebehorende huis? Of wil ik dat mijn partner alles wat ik (privé) bezit erft; dus mijn enig erfgenaam wordt?
Op welke wijze leg ik, samenwonend zonder kinderen, de regelingen, vast voor en met mijn partner?
U kunt laten opmaken: een samenlevingsovereenkomst én (meestal) twee testamenten.
Waarom moet ik een samenlevingsovereenkomst maken?
In een samenlevingsovereenkomst legt u met uw partner ondermeer vast:
- de onderlinge financiële verhouding (hoe het zit met de bijdrage aan de huishouding)
- door wie het, gemeenschappelijke, huis is gefinancierd
- overzicht van de inboedelgoederen: van wie is wat (indien gewenst)
- een verblijvingsovereenkomst.
Dat laatste is het belangrijkste. De samenwoners bepalen daarin - althans als zij die regelingen wensen - dat de goederen (inboedel en/of huis, enz.) die aan hen in gemeenschap, dus in mede-eigendom, toebehoren bij overlijden van één van hen in eigendom overgaan aan de langstlevende. Het is mede om successiebelasting te besparen dat dit wordt opgenomen in een samenlevingsovereenkomst. Er moet op gelet worden dat deze regeling goed is afgestemd op een te maken testament.
Waarom zal ik naast een samenlevingsovereenkomst nog een testament opmaken?
Wanneer u geen testament hebt gemaakt, erft uw partner uw privé-bezit niet. Uw wettelijke erfgenamen erven. En als u die niet hebt, uw ouders, broers en zussen of verder verwijderde bloedverwanten. Wilt u dat uw bezit geheel of gedeeltelijk wordt geërfd door uw partner, dan zult u dus een testamentaire regeling moeten treffen.
Wat moet ik regelen als ik samenwoon en ik danwel mijn partner heeft kinderen uit een eerdere relatie en/of wij hebben samen kinderen uit onze relatie?
U moet bij u zelf te rade gaan of u niet een soortgelijke regeling moet treffen als de wet voorschrijft of de notariële praktijk in testamentaire regelingen toepast voor gehuwden (een soort testamentaire wettelijke verdeling). Dat hangt af van wat uw (uiterste) wil is. U zult de belangen van uw kinderen ten opzichte van de belangen van uw partner moeten afwegen. U moet u zelf afvragen of u aan uw partner alleen het recht van gebruik van uw huis wilt nalaten of ook uw inboedel. Wilt u misschien dat uw partner alles erft. Het is raadzaam dat u dat overlegt met een notaris.
Wat zal ik, samenwonend zonder kinderen, regelen voor mijn partner?
Dat hangt af van wat de (uiterste) wil is. Wat hiervoor staat over de situatie dat er wel kinderen zijn, moet u ook aan het denken zetten. U kunt bijvoorbeeld bepalen dat alles wat u bezit voor uw partner is. U kunt daaraan toevoegen een zogenoemde "tweetrapsmaking" (zonder bewaarplicht). Dat betekent dat u bepaalt dat wat u aan uw partner hebt nagelaten, na zijn/haar overlijden moet toekomen aan iemand anders, althans voor zover er nog iets over is van wat u aan uw partner hebt nagelaten. Dat kan met name van belang zijn wanneer uw partner vrij snel ná u overlijdt. En verder luidt het advies: raadpleeg een notaris!
Kan ik iemand opdragen zorg te dragen voor de bezorging van mijn stoffelijk overschot en de afwikkeling van mijn erfenis? Ik heb geen partner en kinderen, dus wie zal daar dan voor zorgen?
U kunt een executeur aanwijzen. Die kunt u beperkte of uitgebreide bevoegdheden geven om uw erfenis af te wikkelen.
Kan ik ook een executeur aanwijzen voor het geval dat mijn kinderen erven?
Ja. Soms is het gewenst om bepaalde regelingen die u in uw testament hebt getroffen te laten uitvoeren door een ander persoon dan één van de erfgenamen; of door de verstandigste van uw kinderen. Ook als er mogelijk meningsverschillen tussen de kinderen ontstaan, kan het van belang zijn dat een executeur is aangewezen, of eventueel een afwikkelingsbewindvoerder.
Wat kan ik doen om van een kind hun (erf)recht zoveel mogelijk te doen beperken?
Mijn kind(eren) wil(len) (na de scheiding) niets meer met mij te maken hebben. Ik moet er niet aan denken dat die kinderen mijn erfenis delen. Onterven van een kind kan dus niet, maar wat moet ik doen om hun (erf)recht zoveel mogelijk te doen beperken?
Je kunt het erfrecht van de kinderen beperken door de volgende maatregelen. Lees overigens eerst de vraag onder "Legitieme portie/onterven".
- Je kunt je kind onterven; bepalen dat het kind niets uit de nalatenschap verkrijgt. Het onterfde kind zal dan een beroep op zijn/haar legitieme portie kunnen doen (de helft van een kindsdeel). Je bereikt door de onterving dat het kind buiten de verdeling wordt gelaten en dus niet dwars kan liggen. Bovendien wordt de eiser nooit erfgenaam, omdat hij/zij nu eenmaal is onterfd.
- Je kunt je kind "in de legitieme stellen"; bepalen dat het kind niet meer krijgt dan het bedrag van het dit kind toekomend wettelijk erfdeel.
- Wanneer je samenwoont kun je testamentair bepalen dat het kind de legitieme portie pas krijgt uitgekeerd als óók je partner is overleden. Je moet dan wel een notarieel samenlevingsovereenkomst hebben gemaakt. Je kunt aan het kind dingen uit je nalatenschap vermaken die andere erfgenamen liever niet willen hebben. Wat je aan een kind (legitimaris) nalaat (legateert), komt in mindering op het dit kind toekomend wettelijk erfdeel ("het boedelbakartikel"). Je kunt een executeur aanwijzen en die zoveel mogelijk bevoegdheden geven; daarmee beperk je de zeggenschap over de bezorging van je stoffelijk overschot en de verdeling van de erfenis van de kinderen.
- Je kunt het vermogen dat je kind erft onder bewind stellen. Er is dan een bewindvoerder die de zeggenschap over het door het kind geërfde vermogen voert. Dat beperkt dus de vrijheid van dat kind om te beschikken over zijn erfdeel.
Hoe kan ik voorkomen dat hetgeen mijn kind van mij heeft geërfd bij het overlijden van dat kind terecht komt bij mijn ex (zijn vader/moeder)?
Dan moet u in een testament een regeling treffen. Eén van de methoden is het "over de hand" erven. Het wordt ook wel een "tweetrapsmaking" genoemd. U laat dan uw kind of uw partner erven, waarbij u bepaalt dat die erfgenamen, wanneer zij overlijden, uw erfdeel moeten nalaten aan bepaalde door u genoemde personen; bijvoorbeeld hun kinderen (uw kleinkinderen). "Over de hand erven" kan met en zonder bewaarplicht. "Met bewaarplicht" houdt in dat het geërfde in stand moet blijven. Als u niet kiest voor bewaarplicht, kan de erfgenaam het geërfde opmaken. De keuze "met bewaarplicht" kan overigens slechts binnen een beperkte familiekring worden uitgebracht en verdient ook niet de voorkeur. Uiteraard kan zo'n "tweetrapsmaking" later problemen opleveren. Bij overlijden van de erfgenaam aan wie u die last hebt opgelegd, moet worden nagegaan wat van uw erfdeel nog niet is opgemaakt. Vooral als er veel tijd verstreken is, is dat lastig. Daarom verdient de voorkeur de last voor een bepaalde, niet al te lange, tijd te laten gelden.
Hoe kan ik voorkomen dat wat mijn echtgenoot/partner van mij erft na zijn/haar overlijden terecht komt bij zijn/haar familie, om nog maar te zwijgen van een eventueel nieuwe echtgenoot/partner?
U kunt dan een "tweetrapsmaking" maken. Zie daarover de rubriek: "Tweetrapsmaking"; mijn erfgenaam oké, maar zijn/haar erfgenamen niet!
Hoe gaat het met de heffing van de successiebelasting over hetgeen mijn echtgenoot en mijn kinderen krijgen uit mijn nalatenschap op grond van de "wettelijke verdeling"?
De successiebelasting wordt berekend over de waarde van de verkrijging door de betreffende erfgenaam. Dus vastgesteld moet worden wat de waarde van de erfenis is. Zijn de echtgenoten in algehele gemeenschap van goederen getrouwd geweest, dan is dat dus de helft van hun gezamenlijk bezit. De vordering die de kinderen verkrijgen op de langstlevende vanwege de wettelijke verdeling, is als regel gelijk aan de waarde van hun erfdeel.
Is de "wettelijke verdeling" fiscaal gezien wel een (meest) gunstige regeling?
Die vraag is in dit bestek niet volledig te beantwoorden. Het is van veel factoren afhankelijk. We noemen de leeftijd van de echtgenoten; het onderlinge leeftijdsverschil; de vraag of er wel of geen huwelijksvoorwaarden zijn; uiteraard de grootte van het vermogen; welke pensioenvoorzieningen er zijn, enz. Wilt u daar het fijne van weten, dan luidt het advies: "Fokkema Linssen Notarissen raadplegen!"
De uitnodiging "raadpleeg Fokkema Linssen Notarissen" klinkt goed, maar wat kost dat?
Voor een gericht persoonlijk of zakelijk advies door een (kandidaat-)notaris van maximaal één uur rekenen wij exclusief BTW € 145,00. (Incl. BTW € 172,55.) Voor een informatief gesprek van ten hoogste een half uur voor particulieren wordt geen honorarium berekend.
Als ik een testament wil maken, wat is dan de gang van zaken?
U moet aan Fokkema Linssen Notarissen opgeven wat u in uw testament wilt regelen. Dat kan per telefoon, brief, fax of e-mail; meestal zal dat evenwel plaatsvinden in een persoonlijk, na voorafgegane afspraak, onderhoud op ons kantoor. U geeft aldus aan wat u wilt regelen. U dient uw legitimatiebewijs mee te nemen. Maak ook een lijstje van de personen of instellingen die u tot erfgenaam wilt benoemen of aan wie u een legaat wilt maken.
Wat kost het opmaken van een testament?
Wel, dat is net als bij de tandarts: het hangt af van hoe uitgebreid de behandeling is. Het door Fokkema Linssen Notarissen te berekenen honorarium is afhankelijk van de bestede tijd aan het testament, de besprekingen en het redigeren en tekenen. Dat zal duidelijk zijn. Fokkema Linssen Notarissen hanteert voor bepaalde testamentvormen vastgestelde tarieven. Maar dan moet wel aan bepaalde voorwaarden worden voldaan:
- de bespreking waarin de inhoud van het te maken testament wordt besproken, "het intakegesprek" mag niet meer dan drie/vierde uur belopen
- de tekst van het testament moet geheel of nagenoeg geheel gelijkluidend zijn aan de door ons kantoor gebruikte modelteksten
- de in het testament te verwerken gegevens moeten in één keer volledig worden aangereikt.
Wordt er meer tijd besteed aan het testament of worden er bepalingen veranderd of toegevoegd, dan zijn er meer kosten.
Wat zijn de tarieven voor testamenten en samenlevingsovereenkomsten waarvoor Fokkema Linssen Notarissen géén vast tarief hanteert?
Het volgens de te besteden (extra) tijd te berekenen honorarium wordt desgevraagd apart, als kostenraming, aan u opgegeven.
Terug
Alerts
Hardheidsclausule bij verkrijging economische eigendom voor juridische eigendom
Negatieve rente en kosten van beheer
Energielabel
Wet kwaliteitsfonds Notariaat
Het nieuwe huwelijksvermogensrecht
Vervoer op 'notaris' maat
Digitaal aanvragen gezamenlijk gezag over kind
ANBI moet vanaf 1 januari 2014 diverse gegevens via internet publiceren
Cliëntenonderzoek en meldingsplicht
Flex-BV is maatwerk
Overdrachtsbelasting
Overzicht
Downloads
Privacyverklaring Fokkema Linssen Notarissen
ALGEMENE VOORWAARDEN
Brochure Woning kopen
Brochure Woning verkopen
Brochure De executeur
Brochure Vereniging of stichting?
Brochure Levenstestament
Brochure Samen verder
Brochure Hoe regel ik mijn testament?
Brochure Een erfenis, wat nu?
Brochure Het Levenstestament: wie geeft u t vertrouwen?
Brochure Waar zeg ik JA tegen?
Brochure Curatele bewind en mentorschap
Tarieven en vrijstellingen voor erf- en schenkbelasting 2025
Tarieven en vrijstellingen voor erf- en schenkbelasting 2024
Tarieven en vrijstellingen voor erf- en schenkbelasting 2023
Tarieven en vrijstellingen voor erf- en schenkbelasting 2022
Erfenissen, Erfbelasting
Ondernemingen, Verenigingen, Stichtingen
Onroerende zaken, Hypotheken
Scheiding, Echtscheiding
Wettelijk Erfrecht, Testament
Samenlevingsovereenkomst
Legalisatie
Aftrekposten belasting