Je bent getrouwd, en uit je huwelijk zijn kinderen geboren; wie erven er volgens de nieuwe wet?
De echtgenoot en de kinderen zijn erfgenaam van de overleden ouder; ieder voor een gelijk deel. De langstlevende ouder is dus erfgenaam voor een kindsdeel. Naast de regeling van dat erfgenaamschap wordt de "wettelijke verdeling" van kracht. Die wettelijke verdeling houdt in:
de hele nalatenschap van de eerstoverleden ouder gaat in eigendom over op de andere ouder; die erft dus het totale bezit. De schulden van de nalatenschap moeten worden betaald door de langstlevende ouder.
En de kinderen dan?
Ieder kind erft (als erfgenaam) een vordering op de langstlevende echtgenoot ten belope van de waarde van zijn/haar kindsdeel. Zij kunnen het bedrag van hun erfdeel evenwel niet opeisen gedurende het leven van de langstlevende ouder! Pas als de langstlevende ouder ook overlijdt, ontvangen de kinderen dat bedrag van hun erfdeel van de eerstoverleden ouder.
En als de nog levende echtgenoot die verdeling niet wil?
De langstlevende kan de wettelijke verdeling binnen drie maanden na het overlijden bij notariƫle akte ongedaan maken. De erfgenamen zullen dan onderling tot een andere verdeling (moeten) overgaan.